Reklám Animáció | Tudod, mi mindenre használhatod a GIF animációt a marketingben?

Tudod, mi mindenre használhatod a GIF animációt a marketingben?

GIF animáció. Ízlelgesd ezt a szót… GIF, animáció. 


Mi jót róla először eszedbe?


Ha néhány táncoló macska, vagy egy vicces, Facebookos replika, akkor bizony nem vagy vele egyedül. A GIF ugyanis sajnos egy méltatlanul lesajnált, (h)őskorból ránk maradt, de máig népszerű technikaként él sokak fejében. Pedig - ha jól használod - ezek a mozgó képkockák valóságos csodát tehetnek a marketingedben.


Először azonban tegyük tisztába a legfontosabb kérdést.


Mit is jelent a GIF?

A Graphics Interchange Format, vagyis a GIF ugyanolyan képfájl, mint akár a népszerű jpeg, vagy a png. 


A .gif-ben tárolt képeket a rendszer veszteségmentesen tömöríti, ami azt jelenti, hogy a tömörített fájlból pontosan képesek rekonstruálni az eredeti adatokat. 


A GIF pedig az internet hőskorától velünk van: az első verziója 1987-ből származik. Ezek még jobbára állóképek voltak, az első animált képeket pedig csak a következő, 89-es verzió - a GIF89a - szállította. 


Ezekkel már - a maihoz hasonló - jópofa animációkat lehetett alkotni, különböző képkockákból. 


A GIF tehát már jó három évtizede velünk van, így természetes, hogy volt ideje beépülni a marketing szakmába is. A továbbiakban ezeket a hatékony módszereket mutatjuk be neked. 

GIFek az e-mailben

Ismered azt a mondást, hogy Show, don’t tell? Habár a “mutasd, ne mondd” egy szövegírási technika, itt máris csavarhatunk egyet a sztorin: hiszen ténylegesen megmutathatod, amit szeretnél. 


Van egy csili-vili terméked? Mutasd meg GIFben! Kozmetikus sulid van, és épp most írsz könyvet a legújabb köröm trendekről? Mutasd meg GIFben, te miket készítettél!


Egy mozgó animáció nem csupán magára a képre hívja fel a figyelmet, hanem a körülötte lévő szövegre is. Így egy jó kombinációval egyszerűen csodás CTR-t (click-through rate-t, azaz kattintási arányt) lehet elérni.


Azonban vigyázz, de használj túl sok GIFet, ez ugyanis “gagyi” hatást kelthet és megöli az animáció egyediségét.


GIFek használata a terméked bemutatásában 

Az előzőhöz szorosan kapcsolódik, hiszen akár e-mailben is megmutathatod a terméked. 


Egyébként a termékoldalon nem igazán elegáns a GIF használata, sokkal inkább egy 360 fokos forgatható kép javasolt. Így ugyanis az ügyfél kedvére megtekintheti készüléket jobbról-balról, felülről és alulról egyaránt.


Demonstrációs videók, és oktatóanyagok

Többször is leírtuk már, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: akár egy belső égésű motor működését, akár egy új találmányt (például konyhai eszközt, páraelszívót) szeretnél bemutatni, egy animáció a legjobb megoldás.


A GIFben az a jó, hogy néhány másodperc alatt komplett tudást ad. A segítségével nagyon jól elmagyarázhatóak akár a bonyolultabb kémiai-, vagy fizikai reakciók is. 

Figyelemfelkeltés

Egy dizájnosan elhelyezett GIF rendkívül jó fókuszt jelenthet a weboldal egy-egy pontjára, vagy magára a főoldali sliderre is - a segítségével valósággal életre keltheted site-ot.


Gondolj csak egy ruhákat áruló webshopra, ahol ugyanazon a modellen egy kész kollekciót pörgetsz végig, vagy egy exkluzív hajstúdió előtte-utána GIFjeire.


Azonban itt is vigyáznod kell, hiszen hamar túl lehet tolni azt a bizonyos biciklit. Arany szabályként elmondható, hogy a hajtás feletti részen általában egy mozgó animációval érdemes az olvasó figyelmét bevonzani.


Animált CTA gombok

CTA gomboknak nevezzük cselekvésre ösztönző, call-to-action gombokat - például “Ugrás a blogra”, “Tovább a hírlevélre” satöbbi.


Ahogyan a weboldal ergonómiájánál, úgy itt is érdemes odafigyelni, hogy mennyire illeszkedik a weboldal stílusához egy-egy animált CTA gombocska. Ha ugyanis túlságosan harsány, nem illeszkedik a dizájnhoz, vagy akár gagyi, akkor bizony igencsak leronthatja az átkattintási arányt.


(Megjegyzés: A HubSpot egyébként 5 egyszerű példát gyűjtött össze - ráadásul CSS kóddal, amelyet te is beépíthetsz a weboldaladba.)


Közösségi média

A Facebook-posztokat, a borítóképet vagy akár a profilképet is jól feldobhatja egy animált GIF.


A kevesebb azonban itt is több: figyelned kell arra, hogy csak apránként, “morzsánként” csepegtess ilyen tartalmakat, máskülönben elveszik a varázs.


Érdemes kipróbálni egyébként, hogy egy humorosabb GIF mennyivel több interakciót hoz, mint egy sima állókép. Meg fogsz lepődni! 


Mit érdemes tehát megjegyezni a GIFekkel kapcsolatban? 

  • A legtöbb e-mail kliens támogatja a GIFek beillesztését, így bátran használhatod az elektronikus levélben
  • A túl sok GIF használata egy weboldalon/mailben/bárhol elvonja a fókuszt, és darabolttá, érdektelenné teszi az adott platformot
  • A sok GIF jelentősen lassíthatja a weboldalt - bánj óvatosan vele
  • Ügyesen alkalmazva jelentősen megnövelheti a ctr-t


Online GIF készítés

Természetesen léteznek különböző, online GIF készítő programok, amelyekkel megalkothatod a saját mozgóképedet. Némelyik segítségével pedig a saját fényképedből alkothatsz GIFet.


A legjobb GIF szerkesztőkkel hamarosan, egy külön cikkben foglalkozunk majd. 


Amint láthatod tehát - a GIF egy igazi, kétélű fegyver: okosan és jól kell alkalmaznod ahhoz, hogy hatékony marketing-fegyvert kovácsolj belőle.


Amennyiben te is szeretnél fegyvert kovácsoltatni, vedd fel velünk a kapcsolatot, és a lehető legélesebb pengét adjuk a kezedbe!