Reklám Animáció | Oktatás játékosan-felvilágosítás világosan: ilyen a jó oktató animáció

Oktatás játékosan-felvilágosítás világosan: ilyen a jó oktató animáció

Oktatás játékosan-felvilágosítás világosan: ilyen a jó oktató animáció

Az előző részben a munkavédelmi videók világát jártuk körbe, és mutattuk be más aspektusból is. A mostani anyagunkban azonban picit más vizekre evezünk; megmutajuk, hogyan lehet felcsigázni a hallgatók érdeklődését egy jópofa, edukatív jellegű reklám animációval. Utána pedig egy pikánsabb téma jön, ami ugyanúgy az oktatás szerves részét kell(ene), hogy képezze: a szexuális felvilágosításról szóló animációk.Oktató animációk: ez lehet a kulcs a gyerekekhez? 

Üveges, táskás szemű, fáradt fiatalok merednek a projektorra. A kivetítőn egy videó pörög, de az agyuk valahol teljesen máshol jár: a tegnapi esti bulin, hogy mit nézzen Netflixen a Vaják után, vagy hogy hová ugorjon be ebédelni. Ez az az általános kép, ami minden tanár, vagy egyetemi oktató számára ismerős lehet.


Való igaz, hogy nehéz megfogni a diákok érdeklődését. Az ember azt gondolná, hogy elég egy egyszerű, oktató jellegű filmet lejátszani a fárasztó tanóra helyett, és mindenki egyből lelkes lesz: ez azonban meglehetősen nagy tévedés.


A mai gyerekeknek, digitális bennszülötteknek már meglehetősen nagy az ingerküszöbük, és nehéz őket lázba hozni egy hétköznapi videóval. Pedig fontos lenne, hiszen a videó célja éppen az, hogy vizuálisan, játékosan edukálja a fiatalokat, és könnyebben jegyezzék meg a látottakat, hallottakat.


Azonban a korai 2000-es évek szülöttei már leginkább 3D-s meséken nevelkedtek, így számukra ez számít alapnak. Sokkal befogadóbbak, ha egy animációval, játékosan és ügyesen magyarázzák el nekik például az újrahasznosítás fontosságát.


Tényleg hasznosabb az animáció, mint a film?

Tegyük fel, hogy van egy autósiskolád, és oktatófilmet szeretnél gyártani. Hezitálsz, hogy melyik lenne jobb megoldás: felkeresni egy animációval foglalkozó szakit, vagy pedig egy stúdiót.


Logikusan végiggondolva, egy animációval sokkal inkább bemutatható egy-egy közlekedési anomália, KRESZ szabály, mint egy hagyományos értelemben vett filmmel. Hiszen az utóbbi esetben mindent rögzíteni kell, várni kell, amikor jön a villamos, átengedni az autóst a jobbkéz-szabálynak megfelelően satöbbi. Ráadásul a felvételeken nem biztos, hogy pontosan jól látszik, mit, hogyan és miért tesz az ember.


Az oktató animációkban azért van rengeteg potenciál, mert szó szerint bármit be lehet mutatni a segítségével. Egy rakéta-, vagy egy atomreaktor pontos működését például filmen szinte lehetetlen jól és érthetően elmgyarázni, azonban egy animációval sokkal könnyebb.


Ráadásul az animációt később lehet bővíteni, vágni, le lehet fordítani több nyelvre is, így több lehetőséged, mozgástered van. Oktatóként tehát nincs lehetetlen… vagy mégis? Mi a helyzet a szexuális felvilágosítást nyújtó animációkkal?


Szexuális felvilágosító animációk

Félig viccesen rávághatnád, hogy ebben az esetben az élőszereplős film biztosan jobb, mint az animáció. Nos, ezzel kétségkívül nehéz lenne vitatkozni… :) 


Azonban a szexuális felvilágosítást nem lehet elég korán elkezdeni. Habár sajnos hazánkban tabutéma, pedig már a kisiskolások is tudják, hogy van valami titokzatos, felnőttes dolog. Olyan, amiről anya és apa nem szívesen beszél.


Ráadásul az internet világában már könnyen rátalálhatnak a pornófilmekre, amik szexuálisan teljesen tévútra vezetheti őket. Hiszen a felnőttek pironkodnak a témától, és nem tudják/akarják velük közölni, hogy amit a videókon látnak, az nem így működik a való életben.


Éppen ezért lenne létjogosultsága a szexuális jellegű animációknak, amik rajzfilm jelleggel, játékosan mutatják be nekik a korcsoportnak megfelelő tartalmakat.


A klasszikus filmeket a picik nehezen értelmezik, és sajnos sok esetben nem is tudják megmutatni, hogy mi, hogyan is történik pontosan. (Elég például csak a megtermékenyítésre gondolni.) Ezeket a jeleneteket egy jól megrajzolt animációval tökéletesen be lehet mutatni úgy, hogy azt a gyerekek is megértsék.


Persze nem szeretnénk senkit meggyőzni, hiszen vannak olyanok, akik totálisan idegenkednek az animációktól. Azonban logikusan belegondolva, az érzelmeket teljesen félrelökve látható, hogy igenis, sok tekintetben van létjogosultságuk.


Szeretnéd, ha mi “forgatnánk” a következő oktatóvideódat? Esetleg kérdésed merült fel ezzel kapcsolatban? Vedd fel velünk a kapcsolatot! Ha pedig szeretnél további hasznos tartalmakat olvasni, kövesd a blogunkat!