Reklám Animáció | Nagyon drága animációs filmek 2. rész - robbant a Disney

Nagyon drága animációs filmek 2. rész - robbant a Disney

Összegyűjtöttük már egy csokorba a legdrágább reklámokat, és a legdrágább animációs meséket (legalábbis egy részét). Most, a második részben, megmutatjuk, hogy melyek azok a Disney rajzfilmek, amikért egy kész vagyont fizettek a stúdiók. 


A képzeletbeli dobogó harmadik helyén, nem túlságosan meglepő módon a Jégvarázs 2. része szerepel, 200 millió dollárral.


#3 Jégvarázs 2 (2019)

A film teljes költsége: 200 millió dollár (kb. 61.190.400.000 forint)


A teljes bevétel: 1,450 milliárd dollár (kb. 447.310.500.000, azaz kb. 447 milliárd forint)


Olyan, mintha csak tegnap jött volna ki a mozikban a Jégvarázs első része, pedig már 7 éve történt - 2013-ban. Annak idején 150 millió dollár volt az animációs film teljes költségvetése. Azonban ebben az iparágban a technológia rendkívül gyorsan fejlődik, hozzávetőlegesen másfél évente.


Így természetes, hogy a készítők emelték a tétet, és immár +50 millió dollárral növelték a teljes büdzsét. Persze így is busásan megtérült, hiszen az 1,280 milliárd dollárt hozott, míg a második epizód már 170 millió dollárral többet.


A legnagyobb kihívást az alkotók számára a hó okozta. Szerették volna ugyanis minél valósághűbben megjeleníteni, ami szemlátomást sikerült is nekik, hiszen “varázslatosak” lettek az effektek.


A Jégvarázs magyar nyelvű előzetesét itt tudod megnézni: #2. Toy Story 4. (2019)

A film teljes költsége: 200 millió dollár (kb. 61.190.400.000, azaz ~ 61,2 milliárd forint)


A teljes bevétel: 1,073 milliárd dollár (kb. 331.081.661.000, azaz 331 milliárd forint)A Toy Story-trilógiát igencsak jól lezárta a harmadik rész - egyszerre volt érzelmes, és felemelő. Így sokan értetlenül álltak, amikor a Disney animációs mesterműhelye, a Pixar belengette a folytatást.


Szvsz. az előző részt nem sikerült überelniük, sőt a négy epizód közül talán ez sikerült a leggyengébbre - még így is képes volt érzelmeket előcsalogatni a legkőszívűbb nézőkből is. (És ezzel most már valószínűleg tényleg, komolyan lezárták a készítők Woody, Buzz és a csapat kalandjait.) 


Maga az animáció egyébként tényleg minden dollárt megért: már az elején sem lehetett eldönteni, amikor zuhogott az eső, hogy valódi filmet néz-e az ember.


A Toy Story 4. magyar nyelvű bemutatóját itt tudod megnézni: #1 Aranyhaj és a nagy gubanc (2010)

A film teljes költsége: 260 millió dollár (kb. 80.224.820.000, azaz 80,2 milliárd forint) 


A teljes bevétel: 1,280 milliárd dollár (kb.394.952.960.000, azaz 395 milliárd forint)


Az Aranyhaj és a nagy gubanc arról vált híressé annak idején, hogy ez a valaha volt legdrágább animációs film. Olyannyira, hogy még a híresen drága Avatart is megelőzte, már ami a teljes büdzsét illeti (az Avatar ugyanis 237 millió dollárból készült). 


És hogy mi kerül ennyibe egy egyszerű animációs mesében? 


Annak idején ez volt az első rajzfilm, ami egy ún. 3D CG technológiával készült. Ráadásul a rendező víziója az volt, hogy ne teljesen animált legyen, hanem jelenjen meg benne a 2D-s Disney-mese feeling is.


Éppen ezért az alkotók egy teljesen új ösvényt tapostak ki az animáció készítés terén. Habár ez már eleve jelentős összegeket emésztett fel (a költségvetés kb. 70%-át), további plusz pénz volt a haj élethű, izgő-mozgó animálása is - ami jelentősen megnehezítette a dolgukat.


Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy ha ekkora siker volt, miért nem lett második része? 


A készítők egy angol nyelvű interjúban kifejtik, hogy bár megkereste őket a Disney még pár éve, hogy szeretnének egy élőszereplős folytatást (vagy inkább feldolgozást), ezt azonban ők elutasították. A sztorit egyékbént is lezártnak tekintik hiszen, 


-Vigyázat spoiler!-


Aranyhaj haját a végén levágják, így úgy gondolják, nincs értelme egy újabb folytatásnak.


-Spoiler vége-

Szóval Aranyhaj 2. egyelőre nincs a láthatáron, de egy rövid animáció készült belőle (mint ahogy a Pixar legtöbb alkotásából is).


Az Aranyhaj Örökkön örökké rövid, magyar nyelvű animációs filmjét itt tudod megnézni: 
+1. Disney Mulan (2020)

A Disney mostanság igencsak rákattant a régi animációs filmek, mesék élőszereplős feldolgozására: elég csak a Dzsungel könyvére, az Aladdinra vagy épp az Oroszlánkirályra gondolni. 


(Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nem szívesen látnám a Toy Storyt így, például Woody-t Tom Hanks főszereplésével.)


Ezeknek a sikerén felbuzdulva a Disney elkészítette a Mulan élőszereplős változatát is. Habár a hírek arról szóltak, hogy ez lesz a legdrágább animációs film, amit valaha a stúdió készített (a pletykák szerint 300 millió dollár volt a büdzsé), ezt a Disney nem erősítette meg. 


 A Wikipedia adatai alapján “csak” 200 millió dollárba került, ami azért így is jelentős összeg.


A Disney Mulan bemutatója egyébként 2020. március 26-án lett volna, azonban a koronavírus miatt elhalasztották. Az új bemutató dátuma 2020. július 23-ára (legalábbis itthon, Magyarországon - az USA-ban július 24-től lesz látható).


A Mulan magyar nyelvű előzetese elérhető, itt tudod megnézni: A rajzfilm animációs kalandjaink itt véget érnek. Ha izgalmasnak tartottad az összeállítást, oszd meg Facebookon is a barátaiddal!