Reklám Animáció | Munkavédelmi animációk - avagy így spórolj százezreket a cégednek

Munkavédelmi animációk - avagy így spórolj százezreket a cégednek

Rengeteg (potenciális) ügyfelünk kérdezte tőlünk, hogy tudunk-e készíteni animált munkavédelmi videókat. Az ilyen jellegű animációkat számunkra külön öröm “leforgatni”, hiszen a végeredmény egy valódi win-win szituáció. 


A megrendelő cégnek ugyanis lesz egy ütős, bármikor bevethető munkavédelmi videója, nekünk pedig az érzés, hogy talán a mi animációnk mentett meg egy embert egy esetleges balesettől.


(Persze álszentség lenne karitatív jellegű tevékenységként feltüntetni, mi is pénzből élünk, így a bevétel sem utolsó szempont - de emellett ott van ez a kétségkívül pozitív hozadéka is.)


Mivel, ahogyan írtuk, egyre több ilyen jellegű megkeresés érkezik, úgy gondoltuk, jó lenne egy összefoglaló cikket írni a munkavédelmi animációkról.A hagyományos munkavédelmi oktatás kicsit sem érdekes

Tény: Ne legyenek illúzióid: a kötelező baleset-és tűzvédelmi oktatás általában dögunalmas. A munkatársak is csak azért örülnek neki, mert addig sem kell dolgozni, és gondolkodhatnak az élet dolgain. A hagyományos oktatás ráadásul évente kötelező, így ha van olyan kolléga, aki már 15 éve dolgozik a cégnél, jó eséllyel ugyanazt a szöveget hallgatta végig 15-ször.


Mit lehet tenni? Az animált munkavédelmi oktató videók viccesek, ugyanakkor rövide(bbe)k, és tömörek. Vizuálisan sokkal jobban szemléltetik az esetleges baleset- és tűzvédelmi veszélyeket, így a “nézők” számára is jobban rögzülnek a kötelező elemek. Mindezek mellett egy jól megírt forgatókönyvvel humort csempészhetünk a videóba, ami tartósan leköti a kollégák figyelmét. Így a foglalkozás biztosan eléri a célját.


Az animált baleset-és tűzvédelmi videó drágább, mint egy oktató

Tény: A munkavédelmi animáció ára elsőre magasabbak lehet, mint egy hagyományos oktató esetében. Azonban te is látni fogod, hogy ez csalóka.


Miért? Egy oktatót minden évben ki kell fizetni, hogy eljöjjön, és előadást tartson. Azonban egy videót elég egyszer megvásárolni, és újra és újra le lehet vetíteni. 


Ráadásul, ha új kolléga érkezik hozzátok, nem kell egyetlen ember miatt újra elhívni az oktatót, hanem le lehet neki vetíteni külön a munkavédelmi animációt. 


Az is előfordulhat, hogy az animációt - egy új csarnok építése, új gépek telepítése stb. miatt - új elemekkel kell bővíteni. Ebben az esetben lehetőség van arra, hogy a már meglévő animációhoz vágjunk új részeket, vagy leforgassunk egy “második epizódot”.Egy oktatót gyorsabb leszervezni, a videóra várni kell

Tény: Az animáció elkészítéséhez idő kell, azonban korántsem annyi, mint azt sokan gondolják. 


Azonban: Egy oktatót ugyan valóban könnyebb szerződtetni, azonban az animációt csupán egyszer kell elkészíteni, és utána bármikor a rendelkezésetekre áll. Készíthető hozzá szinkronos, és feliratos változat is - így külföldi, idegennyelvű munkavállalók esetén megkönnyíti az oktatást.


A rajzfilm gagyi, inkább élőszereplős videót szeretnék, ugyanis professzionálisabb

Tény: Az ízlés szubjektív dolog; vannak akik kedvelik az animációkat, és vannak, akik nem. Lehetséges, hogy valaki számára egy élőszereplős film szakmaibb, ugyanakkor érdemes ezzel kapcsolatban mérlegelni. Egy élőszereplős videóhoz ugyanis szereplők kellenek, kamera, helyszín, forgatókönyv, közbeszólhatnak az időjárási viszontagságok, és nagyon könnyen elszállhatnak a költségek.


Azonban: Egy munkavédelmi animációnak ezzel szemben jól tervezhető költsége van, amelyet előzőleg kalkulálunk az árajánlat során. Nem fordulhat elő, hogy többet kell fizetni, sem az, hogy a statiszták lebetegednek, sem pedig az, hogy újra kell forgatni a filmet, mert elavult és/vagy újabb elemekkel kell bővíteni.


Amennyiben tehát az egyéni ízlésed alapján inkább az élőszereplős videók felé húz a szíved, előtte érdemes ezzel kapcsolatban mérlegelni: vajon megéri-e? Ha a kalkuláció alapján igen, akkor természetesen érdemes leforgatni.


Mik is tehát a munkavédelmi animáció előnyei?

  • Költséghatékony
  • Humoros
  • Érdekes
  • Adott esetben jobban tudja szemléltetni az információt és/vagy szituációt
  • Bármilyen nyelvre le lehet fordítani
  • Egy élőszereplős videóval szemben jóval kevesebb elkészítési időre, illetve költségre lehet számítani
  • Egy új kolléga érkezése esetén elég elővenni a “fiók mélyéről”, nem kell újra oktatót hívni
  • Bármikor szerkeszthető: bővíthetjük új részekkel, illetve kivághatjuk az animációból a már elavult szegmenseket


Hogyan néz ki egy oktató animáció? 

Ennyi szöveg után biztosan szeretnél látni valamilyen konkrétumot, hogy hogyan is néz ki egy oktató animáció. Megmutatjuk a kedvenc videóinkat, amelyeket természetesen mi készítettünk: 


https://youtu.be/Xxjbdc_6rpI

https://youtu.be/9yLHSd-I3Gw

https://youtu.be/JXVVHup8XnY

https://youtu.be/7WeYrCk5fEQ


Te is szeretnél ilyen oktató animációkat a céged részére? Vedd fel velünk a kapcsolatot és beszéljünk!