Reklám Animáció | Minden, amit a termékvideókról tudni érdemes

Minden, amit a termékvideókról tudni érdemes

Amikor termékvideókról esik szó, a legtöbbeknek az unboxing videók ugranak be. Tudod, amikor a vlogger/influencer kicsomagol egy terméket, forgatja, bemutatja, bekapcsolja, majd teszteli.


Pedig egy termékvideó nem csak ennyiből áll - egy csomó különböző típusa van. Ráadásul itthon többnyire tényleg csak az unboxing és a tesztvideók hódítanak - így egy jól kitalált koncepcióval könnyen lenyomhatod a konkurenciát.


Mit kell tudni a termékvideóról?

A termékvideók - nem túl meglepő módon - a termékek bemutatására szolgálnak. De mit is jelent ez pontosan? 


  • A nézőnek már az első néhány másodpercben tisztában kell lennie azzal, hogy mi is az a termék, és miért is vásárolja meg.
  • A potenciális vásárló azért nézi meg a termékvideót, mert egy adott problémát akar megoldani. Tehát már az elején konkretizálnod kell a problémát, és be kell mutatnod azt, hogy a termék ezt hogyan orvosolja.
  • A legtöbb termékvideó csupán 1-1,5 perces, ami elsőre kevésnek tűnhet - mégis rengeteg dolgot be lehet mutatni ennyi idő alatt. Azonban ehhez az kell, hogy a vizuális és az auditív igényeket is kielégítsd - magyarul ne csak videó, hanem szinkron vagy narráció is legyen.


Azonban sokan figyelmen kívül hagyják azt, hogy a terméknek nem csak előnyei, de hátrányai is vannak.


Nyilván, ha el akarod adni a terméket, a balanszot meg kell tartani - tehát érdemes az előnyöket kihangsúlyozni. Azonban, ha megemlítesz néhány negatívumot is, akkor máris sokkal őszintébb leszel a (potenciális) vásárlók szemében - és nagyobb valószínűséggel vesznek valamit.


Egy videóval ráadásul nagyban megnövelheted a konverziós arányt, és ott a látogató több időt tölt az oldaladon, ami pedig SEO-szempontból jó. Ez tehát egy igazi win-win szituáció.


Mit jelent a SEO és a konverziós ráta?

A SEO jelentése keresőoptimalizálás. Faék egyszerűen megfogalmazva: ha olyan tartalmat gyártasz, ami tetszik az olvasóknak és hasznosnak találják, az a Google-nek is tetszeni fog. És minél több, minél frissebb tartalom van az oldaladon, annál feljebb rangsorol a keresőben. Ez azért fontos, mert a Google első három találata szipkázza le a látogatók 50%-át.


A konverziós ráta azt mutatja meg, hogy az oldal látogatói közül hány lesz tényleges vásárló. Egy 1%-os konverziós ráta átlagosnak mondható, míg egy 4% fölötti már kiemelkedő.


Mit jelent ez számokban?

A Wordstream, még 2016-ban, készített egy érdekes felmérést azzal kapcsolatban, hogy miképp is hatnak a videók a konverzióra. 


Úgy találták, hogy ha egy landing page-n videó is szerepel, az mintegy 80(!) százalékkal megnöveli a konverziót.


További érdekesség, hogy minél hosszabb egy videó, annál kisebb valószínűséggel nézik végig.

Kép forrása: Wordstream


A diagramon jól látható, hogy a fél perces videók több, mint 80%-át nézik végig a látogatók. Egy 0,5-1 perces videó esetében ez az arány kb. 75%-os. Az 1-2 perces videókat pedig kevesebb, mint a nézők 70%-a nézi végig teljesen.


További érdekesség, hogy ha indexképnek (thumbnailnek) egy embert jelenítesz meg, akkor szintén növeli a konverziót. (Plusz pont, ha ez az ember egy szépen mosolygó nő.)


A termékvideók típusai

Most pedig, hogy áldoztunk a konverziónövelés istenének néhány bekezdést, nézzük meg, milyen termékvideó típusok vannak. 


1. Unboxing (termék kicsomagolós) videók

Az unboxing videó az, amivel már biztosan találkoztál. Ha az ember egy új tévét, mobiltelefont, cipőt szeretne vásárolni, egyszerűen beírja YouTube-ra a termék nevét, majd választ egyet a sok száz unboxing videó közül.


De miért sikeresek ezek a videók? Hiszen pont a poént lövik le - a kicsomagolást, ami miatt gyerekként karácsonykor a legjobban izgultál.


Igen ám, de az embernek nem csak pozitív tapasztalatai vannak, hanem csalódik is, ami mélyen rögzül a tudatban. Olyannyira, hogy ezek sokkal erősebb érzelmi reakciót váltanak ki, így természetesen szeretnénk elkerülni őket. Az unboxing videók tehát végigvezetnek minket azon a pillanaton, amit majd mi is érezni fogunk akkor, ha kibontjuk a csomagunkat.
2. Termék tesztek, avagy review videók

A terméket tesztelő videók nem számítanak klasszikus termékvideónak - legalábbis a jobbak. Ezeket ugyanis független vásárlók tesztelik, és ettől olyan őszinték, ettől olyan autentikusak. 


A tesztelők kíméletlenül elmondják a véleményüket a cuccokról még akkor is, ha ez sok esetben negatív - ez benne van a pakliban. (Potenciális) vevőként persze imádjuk őket, hiszen segít dönteni a vásárlásban.
3. “How to” jellegű videók

Az angolszász országokban “how to”, nálunk “hogyan” jellegű videók lényege a hogyanra keresi a választ. Hogyan fessünk falat? Hogyan csináljunk teraszt? (Vagy hogyan építs házat Fortniteban?)


Ezeket persze kitűnően össze lehet kapcsolni a termékekkel, így tulajdonképpen egyszerre edukálod a nézőt, és buzdítod vásárlásra is.
4. Klasszikus termékvideók

A termékvideók ismérve hogy rövidek, lényegretörőek, áll-leejtősek, és kíméletlenül tolják az arcodba a promót. A rendszerint 1-1,5 perces videókban ugyanis nincs idő arra, hogy a negatívumokról beszéljenek, csak és kizárólag a működésről, termékelőnyökről (avagy szintén divatosan szólva feature-ökről) szól.
5. Oktatóvideó

Az oktatóanyagok picit talán hasonlóak a hogyan-jellegű videókhoz, de mégsem azok. Ezek ugyanis megtanítanak téged egy-egy termék, vagy akár oprendszer haszálatára.


De ha nem is konkrétan egy terméket, hanem szolgáltatást nézünk, talán még jobban megértheted, miről van szó. Nézd meg például, milyen érthetően elmagyarázzák ebben az autósulis videóban a jobbkéz-szabályt. 
Természetesen az, hogy melyik számodra a legmegfelelőbb, sok mindentől függ. Legfőképp magáról a terméktől; ha például egy festékhengereket forgalmazó céged lenne, biztosan “how to” videót javasolnék. A második fontos tényező pedig a büdzsé, azonban sok mindennel lehet faragni a költségeken.


Ha van egy terméked, de még nincsen semmi ötleted, hogy milyen videót is kellene gyártani, akkor tarts velünk jövő héten is, hiszen összegyűjtök 7 szuper, inspiráló termékvideót.


Ha pedig már konkrét terveid vannak, ne félj billentyűt ragadni; kattints ide, és írd le nekem az elképzeléseidet.