Reklám Animáció | Hogyan éld túl a Home Office-t

Hogyan éld túl a Home Office-t


#1 Ne hagyd, hogy a YouTube-os videók eltereljék a figyelmedet a home officeról

Egy ártatlan, mit sem sejtő munkavállalóra rengeteg veszély leselkedik az otthoni munkavégzés során. 


És most nem csak az “offline veszélyforrásokra” - a csicsergő madarakra, vagy a szomszédban felbőgő fűnyíró hangjára gondolunk. Léteznek olyan online fenyegetések, amik orvul lecsapnak rád, ha nem vigyázol.


Ilyenek például a Facebookon hirtelen, semmiből rád író ismerősök.


Persze te jó barát, gondoskodó ember vagy, így visszaírsz nekik, és egyből beszippant a közösségi média-örvény. Órák mehetnek el a céltalan cseteléssel, aminek bizony a munka látja kárát.


Egy másik hasonló veszélyforrás a YouTube; ami igencsak ellentmondásos médiafelület. Hiszen autodidakta módon, ráadásul ingyen megtanulhatod a html programozást vagy épp a keresőoptimalizálást. Ugyanakkor beszippanthatnak a vicces fail videók is, amik órákat vehetnek el a munkaidődből.


Megoldás: Legyél konzekvens. Ha dolgozol, némítsd le a telefonodat, és fordítsd képernyővel lefelé, hogy ne lásd a villogó ledet, amikor üzeneted érkezik. Ezenkívül csak és kizárólag olyan tab-okat nyiss meg a böngésződben, amik kapcsolódnak a munkádhoz és segítik azt.


Tipp: Ha nem sikerül uralkodni magadon (és picit mazochista is vagy), megkérheted a főnöködet, hogy telepítsétek fel a Hubstaff-ot a laptopodra. Ez az okos kis szoftver random időpontokban készít screenshotot (képernyőképet), és továbbítja a felettesednek. Radikális megoldás, de kemény időkben, kemény döntéseket kell hozni.


#2 Az offline veszedelem

“Gyorsan elmosogatom még ezt a tányért…“


“Feladom a levelet postán…”


“Meg kell locsolni a virágokat…”


“Kimegyek az udvarra, olyan szépen süt a nap - a munkához pedig jól jön majd a D-vitamin…”


Az otthoni munkavégzés során rájössz arra, hogy minden sokkal fontosabb, mint az adott projekt, amin éppen dolgoznod kell. Mivel otthoni (és nem munkahelyi) környezetben vagy, úgy érzed, hogy lazíthatsz a gyeplőn és elintézheted az apróbb-cseprőbb dolgokat munkaidőben.


Ezeket persze meg lehet tenni, viszont így könnyen csúszhat a határidő, összecsapod a projektet vagy épp hajnalig kell dolgoznod, hogy a végére minden klappoljon.


Szóval a fókuszáltság és a koncentráció alapfeltétel a home office során. De hogyan tudsz ezekre a képességekre szert tenni, ha alapvetően dekoncentráltabb típus vagy? 


Megoldás: Alakítsd ki magadnak a saját “irodádat”, lehetőleg úgy, hogy a sarokba helyezd el az íróasztalt, és a fal felé nézzen. Így máris kiszűröd annak a lehetőségét, hogy az éledező természetet, vagy a lehulló faleveleket csodáld (attól függően, milyen évszakban olvasod ezeket a sorokat).


Alakíts ki egy napi rutint: határozd meg a konkrét munkaidőt, és vezesd a projekteket valamilyen platformon (jó kis program erre például a Todoist, az Asana vagy a Trello). Ha úgy érzed, hogy hajlamos vagy a hét közepe felé elpilledni, akkor matekozz úgy a projektekkel, hogy szerdára ne maradjon sok munkád. (Ne feledd: a home office előnye, hogy te osztod be a szabadidőd!)


#3 Akkor kelsz fel, amikor jólesik

Mindenkinek (neked is) van olyan ismerőse, aki délben mászik ki az ágyból, és akkor is úgy, mint akit agyonvertek. (Ha neked nincs ilyen ember az ismertségi körödben, akkor valószínűleg te vagy az.)


Ezzel sajnos csak annyi a probléma, hogy így könnyen elengedheted magad, és nem érzed a hétköznapok súlyát, vagyis azt a bizonyos “dolgoznom kell” érzést. (Szerencsésebb esetben motivációt.)


Megoldás: Ha tudod, hogy te is hajlamos lennél erre, állítsd be úgy az ébresztőt, mintha dolgozni indulnál. Legyen egy napi, jól bevált rutinod: például minden reggel 8-kor kelsz, 9-kor állsz neki dolgozni, 13 órakor tartasz egy fél órás ebédszünetet, majd 17 órakor leteszed a munkát.


#4 A home office halála, a kommunikáció hiánya

Egy párkapcsolat akkor ér véget, ha megszűnik közöttetek a kommunikáció. Picit a munkahelyi közösség is ilyen: beszélgetnetek kell egymással. Ha nem mondod el a főnöködnek, vagy az ügyfelednek, hogy haladsz a projekttel, milyen nehézségekkel találkoztál satöbbi, akkor kiesel ebből a bizalmi körből.


Megoldás: Legyen egy konkrét időpont, amikor meetingeltek. Telepítségek fel a Skype-ot vagy a Google Hangoutsot és maradjatok kapcsolatban. A beszélgetések, a kommunikáció ráadásul nem csak az őrülettől menthet meg, hanem a haláltól is