Reklám Animáció | Ezek a valaha volt legdrágább animációs filmek

Ezek a valaha volt legdrágább animációs filmek

Az előző posztunkban összegyűjtöttük azokat a reklámokat, amikért több milliárd forintnak megfelelő dollárt fizettek. (Durva, de némelyik drágább, mint a legnagyobb, hazai ötöslottó főnyereménye!)


Innen jött az ihlet, hogy mivel animáció készítéssel foglalkozunk, miért ne lehetne összegyűjteni azokat a meséket, amiket szintén csillagászati összegekért készítettek el a stúdiók.


#8 A hihetetlen család 2 (2018)

A film teljes költsége: 200 millió dollár (kb. 61.190.400.000 forint)


A teljes bevétel: 1,243 milliárd dollár (kb. 380.298.336.000 forint)


A Pixar egyik legsikeresebb animációs meséje volt a Hihetetlen család, amit 2004-ben mutattak be. Habár a megjelenés óta már 16 év eltelt, még mai szemmel nézve is meglepően szépek az animációk - így bátran megmutathatjuk a mostani, 3D-s mesékre kiéhezett generációnak is.


Ez még “csak” 92 millió dollárból készült, tehát körülbelül feleakkora volt a költségvetése, mint a 2018-as második résznek.


Azt kell, hogy mondjam gyönyörű animációkat alkottak a készítők: különös tekintettel a haj-, és a ruhaszimulációra érdemes odafigyelni. Rendkívül realisztikusak a mozdulatok és a mimikák is. A fogadtatás azonban kicsit vegyes volt, nem volt akkora siker, mint annak idején az első rész, bár az IMDb értékelés szerint 7,8-on áll, ami azért szép teljesítmény.


Trailer: #7 Szenilla nyomában (2016)

A film teljes költsége: 200 millió dollár (kb. 61.190.400.000 forint)


A teljes bevétel: 1,029 milliárd dollár (kb. 314.824.608.000 forint)


A Némó nyomában 2003 legnagyobb sikere volt - még most is emlékszem, mekkora hype volt körülötte akkoriban. Nem is csoda, hiszen a kedves karakterek, a szuper forgatókönyv és az akkori technológiai szinthez képest elképesztő animációk jellemezték. 


Annak idején egyébként 4 kategóriában is Oscarra jelölték a mesét: a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb filmzene, a legjobb hangvágás és a legjobb animációs film kategóriában. Ezek közül egyet sikerült szoborra váltania - így a legjobb animációs filmért járó szobrocskát vihették haza a készítők. 


Nem volt kétséges tehát, hogy lesz folytatása, amire 13 évet kellett várni. 


A film bevételéből is jól látszik, hogy mekkora biznisz van az animációs mesékben; hiszen a gyártási költségekhez képest ötszörösen “visszahozta az árát”.


A második részben elismerésre méltóak a víz alatti fények, amiket egy speciális, ún. Renderman RIS technológiával hoztak létre. 


Trailer:

 


#6 Szörny Egyetem (2013)

A film teljes költsége: 200 millió dollár (kb. 61.190.400.000 forint)


A teljes bevétel: 743,5 millió dollár (kb. 227.493.548.880 forint)


A lista 6. helyére ismét egy folytatás kerül, mégpedig a Szörny Rt. második része. Az animációs mesében Mike és Sulley előéletébe nyerhetünk bepillantást, még azelőtt, hogy a gyárba kerültek volna.


Az első részhez képest a gyártási kapacitástól elkezdődően, a mérnöki gárda létszámáig mindent meg kellett dupláznia a Pixar stúdiónak, hogy egy olyan minőségi rajzfilm készülhessen, ami méltó az elődjéhez.


A gyártás során többek között olyan szimulációt használtak, ami képes leképezni a való világot - és átültetni azt egy animációba. Így az alkotógárdának egy rendkívül valósághű várost sikerült létrehozniuk.


Trailer: #5 Verdák 2 (2011)

A film teljes költsége: 200 millió dollár (kb. 61.190.400.000 forint)


A teljes bevétel: 551,8 millió dollár (kb. 168.822.472.074 forint)


2011-ben még nem volt túlságosan bevett szokás, hogy egy-egy animációs rajzfilmre akár 100 millió dollárt is elköltsenek. Így a 200 millió USD különösen figyelemreméltó a 9 évvel ezelőtti költségekhez képest.


A Verdák első része ugyan annak idején sok kisgyerek kedvence volt, mégsem került fel a “Disney Dicsőség Csarnokába”. (Ne-ne keress rá neten, nem létezik ilyen - csak én találtam ki. Ide az olyan Disney - Pixar rajzfilmeket sorolom, mint a Toy Story, A hihetetlen család, az Agymanók, vagy éppen a Fel!)


Mégis egy trilógiányi anyag készült belőle: az első részhez képest a második már sokkal bárgyúbb lett - az IMDb-n is csak 6,1-en áll -, amihez képest például a 3. rész már fényévekkel jobb volt.


Trailer: #4 Toy Story 3 (2010)

A film teljes költsége: 200 millió dollár (kb. 61.190.400.000 forint)


A teljes bevétel: 1,067 milliárd dollár (kb. 308.001.878.400 forint)


Ha egy kicsit már kezdtél volna elkeseredni, amiért a Pixar atombombája lemarad a listáról, ne tedd: a Toy Story harmadik része ugyanis még bőven bent van a topban.


Amiért - szerintem - az egyik legsikeresebb mese, az az Agymanókhoz hasonlóan komplex sztori. Nem csak a gyerekeknek szól, hanem a felnőtteket is képes megszólítani (vagy megríkatni, attól függ, ki milyen lelkiállapotban nézi meg). 


 A harmadik rész tulajdonképpen a gyermekkor végéről szól, és egy diktatórikus, kicsit Mini-Hitler beütésű Mackóról. De teszi mindezt annyira átívelően és dramaturgiailag durván, hogy nem is tudom, miként fért bele a játékidőbe ennyi sztori.


És hogy egy picit még drámaibb legyen: amikor a készítők megpróbálták újra elérni a régi karakterekről (első és második rész) készült fájlokat, egész egyszerűen nem tudták megnyitni őket. Épp ezért a nulláról kellett újrakezdeniük az alkotást, ami jó másfél évvel hosszabbította meg a gyártás idejét.


Trailer: Mi vár rád a második részben?

Ennyi lett volna a lista 8-4. helyezettje. A következő részben megmutatjuk, melyik a valaha készült 3 legdrágább (Pixar) mese, és mutatunk egy ráadást is - ami a Disney egyik legnagyobb szabású projektje lesz.


Addig is nézegesd a bejegyzéseket a blogunkon! Az Alza reklámról készült posztunkat például olvastad már?