Reklám Animáció | Ez a 4+3 legjobb animált termékvideó! 1. rész

Ez a 4+3 legjobb animált termékvideó! 1. rész

Ahogyan az előző posztunkban is írtuk, az unboxing videókón kívül is van élet, sőt! Érdemes kreatívnak, őszintének és nagyon alaposnak lenni, hiszen az ilyen típusú termékvideók virálisan terjednek. Ami azt jelenti, hogy organikusan érsz el majd vele egy csomó embert. Ami pedig azt jelenti, hogy potenciálisan több vásárlód - és pénzed lesz.


És hogyan lesz egy termék-, (vagy bármilyen) videó virális? Na ez az a kérdés, amire senki sem tudja a választ. Hiszen ha tudnánk, minden marketinges milliárdos lenne.


Ez picit olyan, mint az aranymosás volt a hőskorban: lehet, hogy elsőre annyi aranyat találsz, ami életed végéig elég lesz. De az is előfordulhat, hogy hosszú évekig kell dolgoznod, amíg megtalálod azt, amit keresel.


Ahhoz, hogy maga a kreatív folyamat elinduljon, érdemes inspirációt gyűjteni. Én is rengeteg animációt készítettem és néztem meg, mire azt mondhatom, hogy “értem a dörgést” és mi talál be a különböző célcsoportoknál.


#1 Tornádó figyelő rendszerAz animáció mindössze egy perces, és egy látszólag teljesen bonyolult terméket mutat be olyan egyszerűen, mintha a narrátor csak a szorzótáblát magyarázná el nekünk.


Egyébként a forgatókönyv nagyon klasszikus felépítésű.


Egyből megtalálja az emberek fájdalompontját: az USA-ban ugyanis a partvidék mentén gyakoriak a tornádók, emiatt milliók érezhetik veszélyben magukat.


Persze jöhetne a kifogás: minek nekem tornádó riasztó készülék, hiszen ott a tévé, a mobil és az internet csodája. Ezek azonban sokszor tévesen figyelmeztetnek, vagy csak akkor, amikor a katasztrófa elkerülhetetlen - ezért van szükség erre a rendszerre.


Ez persze csak egy üres kijelentés lenne, mindenféle indoklás nélkül. Épp ezért a narrátor elmagyarázza, hogyan működik az eszköz. Aztán jön a feloldozás; ezzel a termékkel biztonságban tudhatod a családodat és a szeretteidet, majd pedig a CTA, hogy a néző keresse fel az oldalt.


Egyszerű, és nagyszerű.


#2 Google Pixel 4Elsőre talán nem tudod, mitől működik ez a kis 30 másodperces termékvideó, mégis üt. Azonban, ha mélyebben belemegyünk a részletekbe, mindjárt jobban megérti az ember.


Az egyik ilyen a tudatos zeneválasztás. A szám pörgős, ráadásul az “I want it” (akarom) elég sokatmondó számcím.


A másik fontos dolog, hogy a Google eleve olyan világmárka, amire mindenki felkapja a fejét. Ha pedig az ember meglátja a Google-színeket, egyből a keresőóriásra asszociál - amit itt nagyon ügyesen alkalmaztak.


Ugyanakkor a szlogen is ütős. A phone made the Google way, a Made by Google szlogenre hajaz, mégis továbbviszi azt.


Majd pedig jönnek a funkciók:

  • A modern hangalapú vezérlés továbbfejlesztve. Pl.: Mutasd a fotóimat, amik Tokióban készültek - és a Pixel 4 megjeleníti őket. De itt nem áll meg! Mutasd azokat, amiken ételek vannak, majd oszd meg őket Jennel - és elküldi Messengeren.
  • Az ún. Motion Sense-el a képernyőzár feloldása nélkül, pusztán mozdulatokkal tehetünk különféle dolgokat (pl. visszaugorhatunk egy előző számra stb.)
  • Éjszakai fényképezés funkció 


Észre sem veszed, és a klasszikus termékvideó után már unboxing videókat, teszteket nézel - utána pedig jöhet a matek, hogy hogyan fér bele a jövő havi költségvetésbe egy ilyen telefon. És ez benne a zseniális - mondom ezt úgy, hogy nem vagyok elvakult Google-fan.


#3 Ava - by DentmaAz animációs termékvideók közül egy nagyon frappánsan felépített kis rajzfilmről van szó. A bevezetőben elmondják azt, amit már mindenki tud: a mesterséges intelligencia hihetetlenül gyorsan fejlődik, és az önvezető autók korában már szinte bármi lehetséges.


És itt jön egy érdekes csavar: de mi a helyzet a fogszabályzással? 


Elsőre nagyon nem kapcsolod össze a mesterséges intelligenciát a fogászati kezeléssel, de aztán a narrátor felvilágosít: Ava, a virtuális asszisztens szinte az összes adminisztratív terhet leveszi a válladról.


Ezután ömleszteni kezdi a jobbnál jobb termékelőnyöket, azonban mégsem hat soknak, sem pedig hihetetlennek.


Amit picit hiányolok belőle, hogy a termék konkrét működését nem mutatta be, így ha az ember több infóhoz akar jutni ezzel kapcsolatban, a keresőben kell kutatnia. 


#4 Playstation - játssz történelmet, csinálj történelmetA PlayStation animációja picit kilóg a sorból - ugyanis erőteljesen a nosztalgia-faktorra épít. Ugyanis a klasszikus PS1-et dobták újra piacra, a régi grafikával, régi játékokkal.


És nyilván a Sony nem egy új piacra akart lőni, hiszen ma már senki sem vesz a gyerekének PlayStation 1-et. (Vagy ha igen, akkor is apa nosztalgiázik rajta, az ajándékozott pedig a PS4 Pro-t nyomkodja.)


Épp ezért a reklám a hardcore PS-rajongókhoz szól: a szpotban ugyanis feltűnnek a régi karakterek (például King a Tekkenből, vagy Rayman), így egyből beszippantja az arra fogékony játékosokat.


Amiért viszont mégis helye van az összeállításban az az, hogy mindösszesen fél perc alatt képes két évtizeddel visszarepíteni az embert az időben, nagyon jó hangulattal, és atmoszférával.


A következő 3 animáció azonban némileg kilóg a sorból, ugyanis egy magyar animáció készítő keze munkáját dicséri. Épp ezért, hogy hermetikusan is elválasszam az angolszász nagyoktól, majd csak a következő cikkben mutatom meg nektek. 


Higgyétek el, megéri várni!