Reklám Animáció | Ez a 4+3 legjobb animált termékvideó! 2. rész

Ez a 4+3 legjobb animált termékvideó! 2. rész

Te, Erik… eddig mindig ilyen angol termékvideókkal szívtad a véremet, nincs esetleg egy jó magyar? Ez egy teljesen más piac, mint az amerikai, úgyhogy jó lenne valami hazai, amiből lehetne inspirálódni.


Jelentem: van. 


Hiszen szerencsére nem csak az USA-ban vannak bitang jó animáció készítők, hanem itthon is. Úgyhogy úgy gondoltam; miért is ne lehetne bemutatni a munkájukat? Szerencsére nem kellett sokat keresnem, elég volt a Reklám Animáció YouTube-csatornájára kattintani (merthogy ilyen is van), és kiválasztani 3 random videót.


#1 Lapidaris kő A Lapidaris kőről írtam egy picit részletesebb, és talán személyesebb elemzést is, hiszen eléggé a szívemhez nőtt a projekt. (És talán az eddigi legnehezebb munkám is volt egyben.)


És hogy miért éreztem magamhoz közel, és miért volt bitang nehéz? 


Egyrészt talán azért, mert magyar találmányról van szó, ami mindig picit megdobogtatja az ember lokálpatrióta énjének szívét. A másik pedig, hogy egy olyan kő, ami őrzi az elhunyt szeretteink digitális emlékeit.


Mivel a remélt siker nem maradt el, gyorsan jöttek a külföldi felkérések is, így többnyelvű animációt kellett készítenem, ami megmondom őszintén, nagyobb falat volt, mint gondoltuk. 


Az eredeti magyar mellett ugyanis angol, orosz, koreai és számtalan további más nyelvre is le kellett fordítani.


De ne szaporítsuk feleslegesen a szót, inkább elemezzük ki egy kicsit magát, az animációt!


Már az első 12 másodpercben igyekeztünk vizualizálni azt, hogy milyen érzés is lehet egy ilyen követ fogni. A Hollóházi porcelánt szinte mindenki ismeri, a 7 centiméteres átmérőből pedig az ember már gondolja, hogy egy kellemes súlyú, tenyérbeillő kövecskéről van szó.


A 21 karátos aranykeret további exkluzivitást ad a terméknek.


Mivel egy merőben új és szokatlan termékről van szó, ezért muszáj volt részletesen elmagyarázni, hogy mi is a kő funkciója. Épp ezért a narráció mellett képpel és szöveggel is igyekeztünk még egyértelműbbé tenni, hogy a követ sírhelyre lehet felhelyezni, majd egy telefonos applikációval leolvasni, ami a szerettünk digitális emlékoldalára visz minket. 


Az emlékoldalra pedig nem csak képeket, de videót, bejegyzéseket, történeteket is fel lehet tölteni, így szerettünkre még hosszú évek után is méltóképpen emlékezhetünk.


Ráadásul még egy gyakori problémát megold a termék, mégpedig azt, hogy segít megtalálni a sírhelyet - hiszen egy nagyobb temetőben könnyű elfelejteni, merre is kell mennünk. A beépített GPS segítségével pedig megtalálhatjuk az emlékhelyet. 


#2 Medito oktató tablet gyerekeknekA Medito terméke szintén elég egyedi, hiszen nem minden utcasarkon terem egy KRESZ oktató tablet. A 27 másodpercbe minden termékelőnyt sikerült felsorakoztatni anélkül, hogy túlzsúfolt, vagy épp kapkodós lenne a szöveg.


Maga az animáció picit hajaz a Tesz-Vesz Városból ismert és szeretett grafikára, ráadásul már az első másodpercektől nyilvánvalóvá válik, hogy mi is maga a termék. 


Ezután, az animáció közepén, felsorakoztattuk a szakzsargon szerint csak benefiteknek hívott termékelőnyöket: 

  • 50 szórakoztató hang és szó
  • 40 szabály, útjelzés és jármű 
  • 25 szórakoztató játék és kérdés
  • 5 vidám dal


Ezeket szintén kiemeltük vizuálisan és narrációval is, hogy minél egyértelműbbé tegyük a nézők számára. A végén persze nem felejtettük el a CTA-t sem, ami a Medito oldalára visz minket. 


#3 Magic Hair hajnövesztő tv reklám


A reklám tipikus, marketinges kérdésekkel indít, amik azonban konkrét problémákat jelölnek. A lassan növő haj, és a hajhullás ugyanis tipikusan olyan probléma, ami uniszex, vagyis a nőket és a férfiakat egyaránt érinti. Ezután pedig megmutatjuk mind a 15-féle vitamint, amit tartalmaz. Ezek persze csak üres szavak; kell hogy legyen testimonial, vagy ügyfélvélemény.


Erre pedig egy külön oldalt is szenteltek, a magichairvelemeny.hu-t. Természetesen egyből jöhetne a kifogás, hogy ki szavatolja ezeknek az eredményeknek a hitelességét, de a reklám egyből lecsapja a magas labdát: egy közjegyző.


A promóció (vagyis a CTA) ebben az esetben egy 1-et fizet 2-t kap akció, összekötve egy nyereményjátékkal. 


Mit érdemes továbbvinned ezekből a termékvideókból?

Érdemes megfigyelni, hogy a felépítés sok esetben nagyon klasszik. Ha ismered a célközönséged, akkor tudod, mi a fájdalompontja, amit masszírozni kell. Ezután pedig az összes lehetséges kifogást kezelned kell - majd ezeket tényekkel alátámasztani.


Ezek olyan örökzöld marketinges fogások, amelyeket a legendás szövegírók közül Gary Halbert és David Ogilvy alkalmazott nagyszerűen. És mivel örökzöldek, még mindig nagyon jól működnek. 


Hogy miért? 


Mert az emberek alaptermészete nem változik, csak a vásárlási szokásai. Ezt pedig érdemes kihasználni, a szó nemes értelmében. 


Figyelj arra, hogy mindig légy őszinte, és sose állíts olyat, ami a termékkel kapcsolatban túlzás, mert az előbb vagy utóbb úgyis kiderül. Ezzel pedig egy életre gallyra vághatod a szakmai hitelességedet. De te ugye nem vagy ilyen. Te egy tisztességes vállalkozó vagy, akinek segíteni kell eladni a szuper termékét.


Épp ezért, ha szeretnéd, szívesen készítek neked hasonló animációkat, hasonló felépítéssel - amik garantáltan betalálnak majd a célközönségnél. Csak írj nekem e-mailt, és felveszem veled a kapcsolatot.