Reklám Animáció | Az ingyenes stock fotókról picit másképp, avagy mire használd őket?

Az ingyenes stock fotókról picit másképp, avagy mire használd őket?

Két típusú embernek nehéz ingyenes képet találnia a neten: a kezdő és a haladó szövegírónak (vagy marketingesnek). 


Az előbbi esetében nyilvánvaló, hiszen egy szárnyait bontogató copywriter még csak sötétben tapogatózik. A utóbbi azonban már újra és újra felhasználja ugyanazt az ingyenes stock fotót - és már nem tud honnan újat előhalászni.


Ezért is jó, ha elmentünk a könyvjelzők közé néhány olyan weboldalt, ahova nyúlhatunk az ilyen helyzetekben.


Kezdők szerencsétlensége

Sok kezdő online-os elköveti azt hibát, hogy forrásmegjelölés és ész nélkül tölt le mindenféle fotót a Google-ből, azonban ez nem egy legális dolog. 


Persze lehet legyinteni, hogy engem úgysem találnak meg, azonban ma már szoftveresen is könnyedén nyomonkövethető egy-egy kép “útja”, úgyhogy nem érdemes kísérletezni.


Honnan tudok ingyenes fotókat letölteni?

Ha biztosra akarsz menni, akkor olyan oldalak közül kell válogatnod, ahol jogtiszta fotókat találsz. A következő válogatást igyekeztünk úgy összeállítani, hogy ne csak a kezdők, de a veteránok számára is újdonsággal szolgáljon. 


#1 Unsplash

Az Unsplash sokak nagy kedvence, hiszen rengeteg nagyfelbontású, minőségi kép található rajta, amelyek ráadásul teljesen ingyenesek.


#2 Pixabay

A Pixabay talán az egyik legismertebb, ingyenes stock fotó kereső oldal. Épp ezért a kezdő bloggerek, szövegírók számára igazi aranybánya, azonban a haladók már biztos találkoztak jó néhány képpel. Plusz előnye, hogy magyar nyelven is kereshetsz rajta


#3 Pexels

A Pexels szintén rendkívül népszerű. A másik két oldalhoz hasonlóan itt is regisztráció nélkül, ingyenesen töltheted le a nagyfelbontású képeket.


#4 Stocksnap

Szerelem, emberek, épületek, természet… A Stocksnapon kategóriákra bontva is megtalálhatod azokat a fényképeket, amelyekre éppen szükséged van. Ráadásul napi rendszerességgel frissül, így 24 óránként több száz kép kerül fel rá.


#5 Reshot

A Reshoton szintén több ezer fotót találhatsz - ráadásul rengeteg olyat, amit sehol máshol. Így az “öreg motorosoknak” is bátran ajánljuk, hiszen biztosan talál köztük majd olyat, ami a kedvére való.


#6 FoodiesFeed

A FoodiesFeed a gasztrobloggerek mekkája lehet, hiszen több ezer ételfotót tartalmaz, amik ingyenes letölthetőek. 


#7 New Old Stock

Ha régi, angolszász fotókat keresel (például a korai, 20. századi New Yorkról), akkor ez a te oldalad lesz. A múltidéző képek nézegetése igencsak magába tudja szippantani az embert, azonban sajnos magyar vonatkozású fotókat nem igazán találni az adatbázisban.


Ha hazai, régi fotókat szeretnél nézegetni, akkor használd a Fortepan oldalát - azonban forrásként ne felejtsd el feltüntetni az oldalt, ezzel is támogatva a munkásságukat. 


#8 Pic Jumbo

A Pic Jumbo nem is olyan régi - mindössze 7 éves oldal - azonban már most hatalmas adatbázissal és rajongótáborral bír. Érdemes böngészni a színes, nagyfelbontású fotókat, mert rengeteg jó akad köztük.


Mire használhatod az ingyenes stock fotókat?

Persze joggal vetődhet fel benned a kérdés: a fent említett szövegíráson, blogoláson kívül, mire lehet még használni a stock képeket? Nos, a rövid válasz az, hogy bármire.


A bővebben válasz pedig...


Eseményekre

Az ingyenesen letölthető stock fotókat nem csak online, hanem offline is alkalmazhatod. Szabadon szerkesztheted és felhasználhatod őket meghívókhoz, brosúrákhoz, prezentációkhoz.


Díszítésként

De akár nagyban is gondolkodhatsz, hiszen hatalmas felbontású képekről van szó. Akár dekorációként, poszterként is használhatod őket a szobád falára.


Névjegykártya

Lehetséges, hogy nincs időd és affinitásod arra, hogy egy profival terveztesd meg a logódat - egy szimpla névjegykártya kedvéért. Ilyen esetekben is felhasználhatod az ingyenes képeket (az egyszerű logó tervezéséhez egyébként a Canvát ajánljuk. A bonyolultabb logókhoz - grafikákhoz - pedig magunkat).


Borítóként

Írtál egy e-bookot? Amatőrként szeretnél kiadni egy lemezt, de meg vagy lőve a borítót illetően? Egy egyszerűbb képet néhány perc alatt “összefotosoppolhatsz” a stock fényképeket felhasználva. (Egyébként a Canva ebben az esetben is a segítségedre lehet - ugyanis remek ingyenes, könnyen kezelhető, tervező funkciója van.)


Az online marketinghez

Nem csupán a bloghoz vagy a weboldalhoz használhatod fel a képeket, hanem az egész online marketingedhez. Legyen szó az Instagramról, egy vicces Facebook-posztról - netán Pinterestről, bárhol a hasznukat veheted.


Neked vannak kedvenc fotós oldalaid? Írd meg nekünk, hogy bővíthessük a listát!