Reklám Animáció | Animáció készítés szuperposzt 2. - így válaszd ki az animáció stílusát

Animáció készítés szuperposzt 2. - így válaszd ki az animáció stílusát

Amikor már igazi copywriter lettél (ha még nem, feltétlenül olvasd el az előző cikkünket) már csak annyi a dolgod, hogy elkészítsd magát az animációt.


Ehhez pedig két dolgot kell tenned.


1. Válaszd ki, hogy milyen típusú animációt is szeretnél csinálni. 


2. Találd meg az ehhez leginkább alkalmas programot.


Szerencsére itt vagyok neked én, Erik (a reklám animáció virtuális főnöke), és mindkettőt pik-pak megmutatom.


Most az első pontra fogunk koncentrálni - vagyis bemutatom, hogy milyen animációk léteznek, és hogyan tudod ezt a legjobban összegyúrni a cégeddel.


Így válaszd ki az animáció stílusát

A legjobb videó az, ami illeszkedik a céged, vagy egyéni vállalkozásod stílusához.


Ha például te vagy Elon Musk, és szeretnéd elmagyarázni, hogyan is működik a SpaceX rakéta, akkor a legjobb, ha egy 3D-s animációval mutatod be.


Viszont, ha egy okostáskákat áruló webshopod van, elég lehet egy 2D-s, vagy whiteboard animáció is. 


Persze nem probléma, ha nem vagy tisztában a fogalmakkal. Megígérem, hogy néhány bekezdéssel lejjebb már igazi guru leszel, a szó nemes értelmében.


Tegyük tisztába a fogalmakat


Mi az a 2D-s és a 3D-s animáció? 

A 2D-s és a 3D-s animációk közötti különbségekről picit már bővebben írtunk az egyik cikkünkben. Amennyiben bővebben is érdekel a téma, mindenképp ajánljuk, hogy olvasd el. 


Ha mégsem kattintottál rá, röviden azért összefoglaljuk neked a lényeget:


Tom & Jerry és Toy Story.


Az első a klasszik, kétdés mesék hőskorának egyik legnagyobb sztárja volt (nekem még ma is az), a másik pedig a 3D-s animációs mesék állócsillaga.


Ha egy picikét reál, kockább oldalról akarjuk megközelíteni a dolgot, akkor a következő a helyzet.


A 2D-s animáció két tengelyen, egy X és egy Y tengelyen mozog, ahol X a szélesség, Y pedig a magasság. A 3D-s verziónak ezzel szemben van magassága, szélessége és mélysége.


Ebből (is) adódik, hogy egy 3D-s animációnak például sokkal nagyobb gyártási költsége van, mint a 2D-s társának. (És adott esetben sokkal nagyobb hozzáértést igényel - bár ez a projekt jellegétől függ.) 


Ugyanakkor a kétdimenziós is lehet ugyanolyan szórakoztató, mint a háromdés társa - csak egy ügyes animáció készítő kell hozzá. ;) 


Sokan csak ezt a kétféle verziót ismerik, pedig van még másik két típus is: az úgynevezett whiteboard animáció, illetve a rajzfilm. 


A whiteboard animáció rejtelmei

A whiteboard (szabad fordításban: fehértáblás) picit hasonlít a rajzfilm animációra, de mégsem az. Itt ugyanis a szemed láttára kel életre, és születik meg maga a mozgókép: látod a rajzoló kezét, és A-Z-ig végigvezet az egész folyamaton.


Anno, 1972-ben létezett egy rajzfilmsorozat, a La Linea, ami magyarul Menő Manó néven futott. Mivel nem kellett hozzá narráció, és viszonylag újszerűen hatott, ráadásul a gyártási költségek is minimálisak voltak, nagy sikere volt, összesen 90 rész készült belőle.


(Bár ez nem a klasszikus értelemben vett whiteboard, hiszen nem látszik végig az alkotó keze, és nem visz minket végig a folyamaton.)
Érdekesség: Egyébként a reklámot 2010-ben a K&H a reklámjaiban, a “Dönts okosan” kampány részeként élesztette újjá. Mondanom sem kell, hogy - már csak a nosztalgia-faktor miatt is - hatalmasat ütött.Nem érdemes tehát leírni a whiteboard animációt sem, hiszen rengeteg lehetőséget rejt magában, csak “okos” marketing kell hozzá.


A népszerű rajzfilm animáció

Egy videó többet mond minden szónál - nekem ez a mottóm. Úgyhogy be is linkelem az egyik népszerű, eMagos animációnkat.
Jó, de melyiket válasszam? 

Amennyiben te szeretnéd megalkotni az animációdat (márpedig azért olvasod ezt a cikket), úgy az elsődleges szempont az egyszerűség kell, hogy legyen. Ha pénzt nem is tudsz momentán invesztálni ebbe, időt mindenképpen kell, hiszen nem fogod két másodperc alatt megtanulni azt, amiért mások évekig koptatják az iskolapadot.


Azonban vannak olyan animáció készítő progik, amikkel - ha kellő időt szánsz rá - egészen profi reklámokat lehet összerakni.


Épp ezért a fenti összeállításhoz hasonlóan, külön-külön 3 programot is ajánlok - hátha sikerül megtalálni azt, ami számodra tökéletes lesz.


2D-s animáció készítő progik

#1 Cartoon Animator 4
#2 Pencil 2D
#3 Synfig Studio
Vigyázz, a 3D már nem olyan egyszerű


#1 Blender
#2 Wings 3D
#3 Source Filmmaker (magyar nyelvű tutorial videókkal)
Whiteboard animáció készítése

#1 Mysimpleshow
#2 Rawshorts


https://www.youtube.com/watch?v=jURRzJBxQUU#3 Animaker (whiteboard)
Csinálj te is rajzfilmet!


#1 Moho debut 13
#2 Toon Boom Harmony
#3 Reallusion Cartoon Animator 4
+1 Toonly


A Toonly ugyan fizetős, mégis (szerintem) az egyik legjobb eszköz a kezdők számára. 


Egyrészt azért, mert a használata irtó egyszerű, drag and drop módszerrel működik, másrészt pedig rengeteg előre programozott gesztus és animáció van, amit felhasználhatsz.


Épp ezért a következő részben ennek a működésé mutatom be neked, részletesen - valamint elvégezzük az utolsó simításokat is, hogy elkészüljön az első, saját animációd.