Reklám Animáció | Animáció készítés szuperposzt - a Toonly használata

Animáció készítés szuperposzt - a Toonly használata

A Toonly talán az egyik, ha nem a legjobb program kezdők számára - már akik hajlandóak kifizetni érte a havi 39 dollárt vagy egy évre előre fizetve 20 dollárt havonta. 


Ebben a kezdő pakkban 30 karaktert, 71 különböző hátteret és 20 audiofájlt kapsz, ami kezdetnek tökéletes.


És hiába gondolnád nem, ez nem egy fizetett szponzoráció. Sajnos odáig még nem ér el a kezem, de azért dolgozom az ügyön, hogy egyszer virtuális affiliate-influenszer lehessek.


A cikkben tehát a Toonly használatát mutatom be, valamint ejtünk még néhány szót az animáció készítés utolsó stádiumáról is. 


Mi az a Toonly?

A Toonly egy animáció készítő szoftver, ami online és offline is használható, Macen és Windowson egyaránt.


A platform meglehetősen letisztult és picit hasonlít a Canvához - úgyhogy ha ezt már használtad, akkor némi előnnyel indulsz. Drag and drop rendszerben működik, előre megrajzolt háttereket, animációkat, karaktereket és gesztusokat dobálhatsz be a szerkesztőbe, és mixelheted őket kedved szerint.


A segítségével többféle animációt is gyárthatsz, a teljesség igénye nélkül például:


  • reklámokat,
  • oktatóvideókat,
  • magyarázó videókat,
  • és “how to” animációkat.


Kétféle csomag áll rendelkezésedre, a feljebb már említett Standard, aminek ára 39- vagy 20 dollár (havonta, vagy egyben fizetve), illetve az Enterprise 69-, vagy 40 dollárért. Az árakat egyébként itt tudod megnézni, továbbá részletes infókat találsz arról, hogy egyik-másik pakk miket tartalmaz.


A kezelőfelülete felhasználóbarát, néhány tutorialt végignézve, és egy délutánt rászánva pedig már te is kiaknázhatod a benne rejlő lehetőségeket.


Használati útmutató az animáció készítéséhez

Maga a kezelőfelület a következőképpen fest. 


Bal oldalt, a menüsorban találhatod: 


  • a scene-t, 
  • a hátteret, 
  • a karaktereket, 
  • valamint a tárgyakat, 
  • a szöveget 
  • és a hangfájlokat. 


Megjegyzés: természetesen egyéni háttereket, karaktereket is feltölthetsz, ezeket a menü vonatkozó gombjaira kattintva, felül teheted meg, az Upload New Objecttel.


Középen, a fókuszpontban magát az animációt látod, állóképpel. Ezt folyamatosan le tudod majd játszani, futtatni a play gombra kattintva. (És érdemes is, ugyanis a végén sokat kell finomhangolni, egészen addig, amíg tökéletes nem lesz.)


A legalsó sávban tudod majd testreszabni az animációt - a Sony Vegashoz hasonlóan - itt vághatod, effektelheted és összemixhelheted a hangot az adott mozdulatokkal.


Toonly tutorial videó
Szöveges útmutató


Először is beillesztheted a hátteret (mondjuk egy nyaralósat, elvégre nyár van, és a videóban is ez szerepel), majd a tárgyakat - koktélokat, illetve fagyit, végül pedig a karaktert. 


Ha a tárgyra vagy a karakterre kattintasz, tetszőleges módon, bárhová rakhatod őket, és bármekkorára méretezheted.


Ami még érdekes lehet, hogy a karakterhez érzelmeket is rendelhetsz. Ehhez nem kell mást tenni, mint jobb gombbal rákattintani és kiválasztani a megfelelő érzelmet (dühös, barátságot, üdvözlő satöbbi).


Eközben az alsó sávban különböző színű egyenesek jelennek majd meg, amiket szintén tetszőleges hosszúságúra állíthatsz, attól függően, hogy meddig akarod szerepeltetni a videóban.


Az egyik egyenes az objektumra, a másik a karakterre, a harmadik pedig a háttérre vonatkozik. A karakter vonala mellett található egy plusz jel is, amire kattintva további érzelmeket adhatsz hozzá.


Az egyeneseket igazítva pedig - ahogy említettem - kiválaszthatod, hogy mikor ússzanak be a képbe. 


Ha szöveget is szeretnél hozzá írni, akkor a Textre kattintva teheted ezt meg. Ekkor bejön egy újabb egyenes vonal a szerkesztő sávban “text” névvel. Ezt szintúgy beúsztathatod az animációba akár később is - ahogy a tutorialban is láthatod. 


Az Audio menüpontra kattintva hangfájlokat adhatsz hozzá (a Standard csomag összesen 20 zenét tartalmaz), amik közül kiválaszthatod az animációhoz leginkább passzolót. 


Ezután alul megjelenik a hangsáv. Ha szeretnéd, hogy hosszabb legyen az intro zene az animációdban, jobbra kell húznod, ha pedig rövidre fognád, akkor balra.


A tanácsom az, hogy először jobb, ha csak egy demót, ha úgy tetszik béta verziót, csinálsz. 


Ez lesz majd az első szárnypróbálgatásod, olyan, mint anno Spielbergnek volt a The Last Gun. Ő sem egyből a Cápával kezdte.


Ha már tisztában vagy vele, hogy miből mit lehet kihozni, akkor érdemes előkapni az első cikk alapján megírt forgatókönyvet (olvastad, ugye?) és megvalósítani az elképzeléseidet.


Az első animációs reklámfilmed valószínűleg gyatra lesz, de nem szabad elkeseredni. Kis lépésekkel - még a Toonlyval is - remek is animációkat lehet összehozni.


Kell vagy sem a narráció?

Az audió anyag kapcsán felmerülhet benned a kérdés, hogy kell-e szinkron a karakterhez. A Toonly esetében nem igazán lehet a szinkronhangot és a szájmozgást összehangolni, így felesleges. 


Azonban a narráció, vagy hangalámondás már más tészta, ugyanis nagyban megkönnyíti a kommunikációt közted, és a néző között.


Egy narráció nélküli animációval ugyanis sokkal nehezebb átadni az információt, és nem is jön át annyira, mintha közben megmagyarázná valaki, mit miért látsz.


Nézd meg az alábbi animációt, amit mi készítettünk - először hanggal, aztán hang nélkül. Szerintem ez magáért beszél.Mire elég a Toonly, és mire nem? 

Sajnos azonban a Toonly sem mindenható. 


Sablonokból ugyanis nehéz egyedit, és megismételhetetlent alkotni. Még ha az Enterprise pakkot veszed meg, akkor is szinte biztos, hogy előbb-utóbb visszaköszön majd a karaktered, vagy a háttér, rosszabb esetben a kettő együtt.


Ráadásul korlátozottak a lehetőségeid, hiszen nem tudsz bármilyen hátteret, vagy karaktert hozzáadni, hanem csak a sablonok közül választhatsz. Ez tehát sajnos kompromisszumokra kényszerít.


Akkor mi a javaslatod?

- kérdezhetnéd, tök jogosan. 


Azt tanácsolom, hogy ha nincs büdzséd animációra, akkor először ne ezzel foglalkozz, hanem a marketinggel. Ez előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét, így már tudsz pénzt áldozni olyan szakemberekre, akik az elképzeléseid szerint alkotják meg az animációkat.


Persze, ha mindenképp szeretnél animációt készíteni, nem beszéllek le róla, sőt! Nagyon jó móka, és szuper izgalmas látni azt, ahogyan életre kel a fantáziád - még ha kompromisszumokkal is.


Ha viszont van rá büdzséd, akkor felesleges időt pazarolnod arra, hogy alapszinten megtanuld az animáció gyártást, hiszen az időd drága. Így pedig könnyen lehet, hogy (az órabéreddel számolva) sokkal rosszabbul jársz, mintha egy profira bíznád a dolgot.


Szerencsére van szabad kapacitásunk arra, hogy elkészítsük neked azt az animációt, amire neked és a cégednek szüksége van - még ha kevés is. Ehhez pedig nem kell mást tenned, mint felvenned velünk a kapcsolatot


Ha esetleg félnél ettől, vagy kételyeid lennének ezzel kapcsolatban, akkor ajánlom, hogy olvasd el, a “Hogyan készül a reklám animációd?” című cikkünket.