Reklám Animáció | A rajzfilm animációk története, avagy út a Walt Disney-ig 1. rész

A rajzfilm animációk története, avagy út a Walt Disney-ig 1. rész

Amikor az ember beül egy egész estés animációs mesére a gyermekével (vagy épp egyedül sunnyog be a moziba), bele sem gondol abba, hogy milyen hosszú utat kellett idáig megtenni. A gyönyörűen animált 3D-s hajak, és az életszerű esőcseppek forgatagában néha jó egy picit hátrébb lépni, és megnézni, honnét is indult ez az egész. 


A cikkünkben megpróbáljuk röviden összefoglalni a hatalmas fejlődés jelentősebb momentumait. Az első részben megmutatjuk, hogyan alakultak ki a legrégebbi rajzfilmek (és meg is nézhetsz néhányat), és miképp jutottunk el a legendás Walt Disney-ig. 

Mikor volt az első rajzfilm animáció?

Talán kevesen tudják, de az első, nem klasszikus, modern értelemben vett rajzfilm animációk már a XX. század előtt is léteztek. Az első, rajzolt képsorokat pedig a praxinoszkóp nevű találmánnyal mutatták be.


Praxinoszkóp, fenakitoszkóp, zoetróp és az első animációs film

Mindhárom eszköz a pörgetés elvén működik: vagyis a rajzokat egymás után, mozdulatról-mozdulatra rajzolják le egy papírra és a pörgetés hatására jön létre maga az animáció. 


A fenakitoszkóp és a zoetróp szintén hasonló elven működik. Itt azonban egy forgó hengert készítettek, aminek oldalán bevágások találhatóak. A néző pedig ezen keresztül tudja megtekintheti a mozgó animációt.


Ezek alapján, a praxinoszkópot egy francia feltaláló, Charles-Émile Reynaud fejlesztette ki és szabadalmaztatta, 1877-ben. Ez tulajdonképpen egy rendkívül kezdetleges eszköz volt. A forgó kör alakú tárgy középen egy 12 tükörből álló henger forgott a tengellyel. A rajzolt figurákat az eszköz oldalához illesztették, és tulajdonképp az egész praxinoszkóp rulettkerék-szerűen forgott körbe. A tükrök pedig magát a mozgást imitálva “játszották le” a rajzfilmet.


Itt meg tudod nézni, működés közben is.Az első animáció szintén a fent említett úriembernek köszönhető. Reynaud ugyanis továbbfejlesztette a praxinoszkópot, így egy majd’ 5 perces animációt készített. A Szegény Pierrot így, 1892-ben, a világ első rajzfilm animációjaként került a vetítőtermekbe.
Az igazi áttörést azonban mégsem ez, hanem a mozgókép felfedezése tette.


Milyen volt az első rajzfilm?

Az első rajzfilm dióhéjban: rövid és kezdetleges volt - hiszen az akkori technika csupán ezt tette lehetővé. 


A minden rajzfilmek ősatyjának számító Fantasmagorie című művet 1908-ban mutatták be a filmszínházakban. Émile Cohl műve nem aratott igazi, áttörő sikert, de mindenképpen mérföldkőként tekinthetünk rá a rajzfilmek történetében.
A legrégebbi rajzfilmek

Little Nemo (1911)

A Little Nemo nem csak a 20. század eleji korszak egyik nagy durranása volt, hiszen még most is gyönyörű - az animáció maga pedig elképesztő. Ahogyan azt később is láthatod majd, az animációs rajzfilm készítője, Winsor McCay korának egyik legmeghatározóbb alkotója volt.
Gertie, a dinoszaurusz (1914)

A Gertie the dinosaurt (Gertie a dinoszauruszt) szintén a fent említett művész, McCay készítette. A Gertie szintén mérföldkőnek számított a maga nemében, hiszen a hagyományos értelemben vett rajzfilmek első prototípusa volt.


Nézd csak meg az animációt és a vonalakat:
A Lusitania elsüllyesztése (1918)

A 12 perces, szintén McCay által készített animáció a Lusitiana utasszállító 1915-ös elsüllyesztését mutatja be. A hajót az I. világháborúban a németek torpedózták meg, U20-as tengeralattjárókkal.


Ami pedig a rajzfilmet illeti: a robbanás és a hajó felborulásának ábrázolása még mai szemmel is remek, nemhogy 1918-ban, az animációk hajnalán. 
McCay egyébként azért is legendás alak a rajzfilmek történelmében, mivel korunk egyik legismertebb rajzfilm készítője, Walt Disney is rengeteg inspirációt gyűjtött a műveiből.


… és akkor jött Walt Disney

Walt Disney első cégét még Laugh-O-Gramnek hívták és rövid, 7 perces rajzfilm sorozatokat készítettek. Összesen 7 mesét alkottak, többek között a Piroska és a farkast, a Brémai muzsikusokat, valamint a Hamupipőkét. 


Habár a cég dinamikusan fejlődött, mire Disney hozzájutott volna a vetítési jogokért kapott összeghez, a pénz valahol elveszett. Így sajnos kénytelen volt bezárni a cégét.


Azonban ez a tragikus esemény nem vette el az alkotókedvét: elhagyta Kansas Cityt, és Los Angelesben, az Angyalok városában folytatta karrierjét. Következő nagy dobása az Alíz rajzfilmországban című, 8 perces film lett, ami vegyesen animációs, és élőszereplős mese volt.
Walt Disney, testvérével, Roy Oliver Disney-vel a The Walt Disney Company-t 1923-ban alapította meg. Hullámhegyek és hullámvölgyek váltakozása jellemezte a korai éveket. Azonban mindezek ellenére, így is tovább alkotott, és 1927-ben megszületett a Trolley Trouble-s, amelyben először látható Oswald, akit a “korai Mickey egérként” szokás emlegetni.


Mickey egeret egyébként a szintén ebben az évben, 1927-ben bemutatott Steamboat Willie-ben láthatjuk. 
Később Mickey egeret számos, híres karakter követett, amelyet Walt Disney beépített a Mickey-univerzumba: Pluto kutya (1930), Goofy (1932), Donald kacsa (1934), Daisy kacsa (1940).


Az egyik első, és leghatásosabb rajzfilmjét, a mai napig népszerű Hófehérkét 1937-ben mutatták be.


Az első, rajzfilm animációs szexszimbólum

Az egyik első, rajzolt szexszimbólum Betty Boop lett, aki Max Fleisher, Talkartoon című sorozatában tűnt fel először. Habár a Paramount nagy dobása, Betty már 1930-ban megjelent, nevét, karakterét és formáját csak később, 1932-ben nyerte el.

A híres, fekete-fehér női figurának alakját Mae Westről mintázták, a hangját pedig Helen Kane énekesnő adta. Külön érdekesség, hogy Betty Boop szinkronhangja később Mae Questel lett, aki a Popeye című rajzfilmsorozatban Olivia hangját is kölcsönözte.


A Paramount stúdiónak azonban nem Betty volt a leghíresebb alakja, hiszen rengeteg, mai napig híres karaktert köszönhetünk nekik: köztük Tapsi hapsit, és Dodó kacsát, akikről a cikksorozat második részében bővebben is szót ejtünk.


Ha pedig szeretnéd megtudni, hogyan jutottunk el az 50-es évek televíziós aranykorszakától egészen a Toy Story-szintű animációkig, akkor mindenképpen tarts velünk a második részben is.


Addig is kérjük like-old a Reklámanimáció Facebook-oldalát, hogy ne maradj le a legfrissebb tartalmainkról!


Felhasznált források: 

https://port.hu/cikk/mozi/a-legregebbi-rajzfilmek/article-56844

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_animation